ROVO Chalets en mantelzorgwoningen

Dichter bij degene wonen voor wie je zorgt? Kies dan voor een mantelzorgwoning. Deze kan je vergunningvrij laten plaatsen. Een groot deel van onze chalets zijn er dan ook zeer geschikt voor. Neem bijvoorbeeld chalet Salzburg L. Dit chalet is volledig naar wens in te richten. Chalet Salzburg L bekijken? klik dan HIER

Een slaapkamer minder? Bredere deuren of een grotere badkamer met hulpmiddelen? Wij maken het mogelijk! Er kan gekozen worden uit een van onze modellen en samen kijken we naar maatwerkoplossingen.

ROVO Chalets adviseert je graag op dit gebied. 

 

Bekijk onze chalets

Wat is een mantelzorgwoning? 

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning, of chalet, op het eigen terrein van je huidige woning. De mantelzorgwoning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Of je woont er zelf en je verzorgt iemand in de bijbhorende woning. 

Vergunningvrij

Je hebt geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning op je eigen terrein. Maar er gelden wel regels: 

  • Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor andere de omvang en de plaats van het bouwwerk. 
  • Je moet voldoen aan het bouwbesluit. Hier staan onder andere eisen over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie.   

Uiteraard kun je de gemeente er wel bij betrekken door ze te informeren en te vertellen over je plannen.

Invloed op de WOZ-waarde?  

Nee, een mantelzorgwoning telt niet mee bij het bepalen van de WOZ-waarde. Uitzondering hierop zijn zijn mantelzorgwoningen als aanbouw van de hoofwoning of een verbouwde schuur. 

 

De belangrijkste regels op een rij: 

  • De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstenst één persoon mantelzorg ontvangt óf verleent. 
  • Bij twijfels kan de gemeente vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of ander deskundig persoon of instantie. 
  • Als de mantelzorgrelatie eindigt mag het bouwwerk niet langer als woning gebruikt worden. 
  • Je mag alleen de begane vloer van de mantelzorgwoning gebruiken als leefruimte. 
  • Kies je voor een verplaatsbare mantelzorgwoning en woon je buiten de bebouwde kom van een dorp of stad? Dan zijn er geen extra randvoorwaarden voor de bebouwingsoppervlakte. 

Interesse in een chalet als mantelzorgwoning? 

Neem contact met ons op. Wij adviseren je graag over onze maatwerkoplossingen.